De ultieme gids voor Visgraat diagrammen (Ishikawa / Oorzaak en gevolg)

Fishbone diagrammen, ook wel Ishikawa-diagrammen genoemd, worden in verschillende industrieën gebruikt om de oorzaken en het effect ervan te analyseren. Daarom worden ze ook wel oorzaak- en gevolgdiagrammen genoemd. Het biedt een systematische aanpak om een probleem diepgaand te analyseren wanneer er veel mogelijke oorzaken zijn. Deze handleiding voor visgraat diagrammen leidt u door alle belangrijke aspecten van visgraat diagrammen, inclusief gebruiken, sjablonen en hulpmiddelen om Visgraat diagrammen te tekenen. Dus laten we beginnen

Definitie en geschiedenis van Visgraat diagrammen

Fishbone diagrammen kunnen worden gedefinieerd als een diagram dat de mogelijke oorzaken van een specifieke gebeurtenis of een probleem laat zien. Ze werden voor het eerst geïntroduceerd door Kaoru Ishikawa in 1968 en worden daarom ook wel Ishikawa-diagrammen genoemd. Hij was pionier op het gebied van kwaliteitsmanagement bij Kawasaki en gebruikte Ishikawa-diagrammen als onderdeel van het proces.

Gebruik van Visgraat diagrammen in Productie

Of het nu gaat om de productie of om een andere niche, de eerste stap is om het resultaat of het effect van de analyse duidelijk te definiëren. Als je het eens bent over het effect, voeg het dan toe aan het hoofd van het diagram. Nu is het tijd om de botten toe te voegen.

In de industrie worden de oorzaken meestal verdeeld in 6 hoofdtakken, die gewoonlijk de 6 M’s van de industrie worden genoemd. In geen enkele volgorde zijn ze

 • Meting
 • Materiaal
 • Machine
 • Milieu / Moeder natuur
 • Menselijke macht
 • Methode

En ze worden de botten van je diagram zoals hieronder weergegeven.

Fishbone diagrammen sjabloon voor productie

Een visgraat diagram voor de productie met 6 M’s in de filialen. ( klik op het diagram om het te gebruiken voor uw productieprocessen )

En ze worden de botten van je diagram zoals hieronder weergegeven.

De 6 Ms zijn de wereldwijd erkende standaard, maar sommigen breiden deze nog verder uit om beheer en onderhoud aan de mix toe te voegen. Dus, als het van toepassing is op uw organisatie, kunt u het diagram uitbreiden en het 8 Ms. Ook indien nodig, voeg meer geschikte namen toe aan de diagrammen zodat ze meer zin hebben voor anderen.

Als u eenmaal de basisstructuur heeft, kunt u als groep aan het diagram meewerken en de verschillende oorzaken identificeren die van invloed zijn op het uiteindelijke resultaat. Met een visgraat diagram zult u in staat zijn om een visueel aantrekkelijke set ideeën per categorie te organiseren in plaats van een willekeurige en soms zelfs irrelevante set ideeën.

Bekijk dit artikel om meer te weten te komen over het proces en hoe u visgraat diagrammen effectiever kunt gebruiken voor de productie.

Gebruik van Visgraat diagrammen in Marketing

Marketing is een ander gebied dat enorm kan profiteren van een systematisch visgraat diagram. Het is meestal een gebied dat wat moeilijker te meten is en waar mensen veel meningen hebben. Het is belangrijk om die meningen vast te leggen en te zien hoe ze het eindresultaat beïnvloeden. En oorzaak- en gevolgdiagrammen zijn waarschijnlijk de beste manier om die ideeën visueel weer te geven.

Net als de 6 M’s in de productie, heeft marketing 7 P’s. En ze zijn

 • Product
 • Plaats
 • Prijs
 • Mensen
 • Promotie
 • Processen
 • Fysiek bewijs

En ze worden de botten van je diagram, vergelijkbaar met het diagram hieronder.

Fishbone diagram sjabloon dat kan worden gebruikt in de marketing

Visgraat diagram sjabloon dat kan worden gebruikt in de marketing met 7 P’s al toegevoegd aan het diagram (klik op de afbeelding om uw marketingactiviteiten te plannen)

Alle takken in het diagram hebben mogelijk geen invloed op uw marketing processen. Voel je dus vrij om vertakkingen te verwijderen/aan te passen waar nodig. De sleutel is het identificeren van een verwacht resultaat voor het probleem en het analyseren van de oorzaken van dat probleem. En in marketing zijn er meestal veel problemen.

Gebruik van Visgraat diagrammen in het verkoopproces

De verkoop is een ander gebied waar het visgraat diagram zeer effectief kan zijn. Net als bij marketing is er altijd ruimte voor verbetering in de verkoopprocessen. En net als bij marketing en productie heeft ook de verkoop een aantal standaard categorieën. Deze worden de 5 S’en genoemd en ze zijn,

 • Monsters
 • Regelingen
 • Synchroon
 • Huid
 • Zoeken op

Onderstaand diagram toont een Ishikawa-diagram met 5 S’en die al aan de botten zijn toegevoegd.

Fishbone diagram voor een verkoopproces

Visgraat diagram sjabloon om defecten in het verkoopproces te vinden

Gereedschap en software om Visgraatdiagrammen te tekenen

Hoewel individuen visgraat diagrammen kunnen gebruiken, zijn ze veel effectiever wanneer ze door een team worden gebruikt. Ze worden immers gebruikt om oorzaken voor een specifiek effect te identificeren, dus meer mensen die betrokken raken betekenen veel meer ideeën.

Als iedereen op één plek zit, dan is het tekenen van een visgraat diagram in een wit bord en het vragen van mensen om mee te denken een goed begin. Dit is zeer effectief omdat je dan vragen kunt stellen aan elkaar of aan de betreffende instantie en diep in het probleem kunt graven. Een nadeel kan zijn dat mensen niet graag met ideeën komen in het bijzijn van een menigte. Ook is er geen record voor u om later te analyseren en te verbeteren.

Met behulp van onze visgraat diagrammen maker kunt u niet alleen visgraat diagrammen maken, maar kunnen meerdere mensen in real-time aan dat diagram meewerken. Dit betekent dat u de wijzigingen die door elkaar zijn aangebracht direct kunt zien en dat u zich dan en daar zorgen kunt maken. Alle wijzigingen worden bewaard, zodat u duidelijk kunt zien wie de wijzigingen heeft aangebracht en wat de wijzigingen zijn. Bovendien heb je het voordeel dat je veel andere diagramtypen kunt tekenen.

Visgaraatdiagram sjablonen om snel aan de slag te gaan

Alle bovenstaande diagrammen zijn beschikbaar als sjablonen in Creately. U hoeft alleen maar op een van die schema’s te klikken en u kunt ze direct online gaan aanpassen. Maar als u de voorkeur geeft aan kleurrijkere of met wat afbeeldingen, dan zijn er nog veel meer voorbeelden van visgraat diagrammen in onze diagrammen gemeenschap.

Heb je een vraag over deze visgraatdiagram-handleiding? Hulp nodig bij het tekenen? Laat het ons weten in de commentaren en we proberen ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Leave a comment

*
*

5 × 2 =

Back to top