Alles wat u moet weten over Netwerkdiagrammen: van Netwerkdiagram Symbolen tot beste praktijken

We geven allemaal de voorkeur aan grafieken, afbeeldingen of andere vormen van visuele weergave boven platte tekst.

Gewone tekst is niet leuk en kan onze aandacht niet lang vasthouden. Soms is het ook moeilijk te begrijpen. Het is dus duidelijk dat het nuttig is om diagrammen te gebruiken om complexe relaties of structuren te laten zien.

En, een van hen is een Netwerkdiagram.

Het helpt niet alleen iedereen in het team om de structuren, netwerken en processen te begrijpen; het komt ook van pas bij projectmanagement, onderhoud van netwerkstructuren, debugging, enz.

Netwerkdiagrammen demonstreren hoe een netwerk werkt. Deze gids voor netwerkdiagrammen leert je alles wat je moet weten, van wat een netwerkdiagram is tot de symbolen ervan en hoe je het moet maken.

Creately biedt eenvoudige hulpmiddelen om netwerkdiagrammen te tekenen of men kan gewoon een bestaand sjabloon selecteren.

Wat zijn netwerkdiagrammen?

Zoals de naam al aangeeft, is het een visuele weergave van een cluster of een kleine structuur van netwerkenapparaten. Het toont niet alleen de componenten van dit netwerk, maar geeft ook aan hoe ze onderling verbonden. .

Terwijl netwerkdiagrammen aanvankelijk werden gebruikt om apparaten af te beelden, wordt het nu ook veel gebruikt voor projectmanagement.

Netwerkdiagrammen kunnen van twee typen

Fysiek: Dit type netwerkdiagram toont de werkelijke fysieke relatie tussen de apparaten/componenten die het netwerk maken.

Logisch: Dit soort diagram laat zien hoe de apparaten met elkaar communiceren en hoe de informatie door het netwerk stroomt. Het wordt meestal gebruikt om subnetten, netwerkapparaten en routeringsprotocollen weer te geven.

Wat zijn de gebruikte netwerkdiagramsymbolen?

Netwerk Diagram Gids - Netwerk Diagram Symbolen Dit zijn de veelgebruikte symbolen die in een netwerkdiagram worden gebruikt. Er zijn echter veel andere symbolen die uw netwerkdiagram nauwkeurig en duidelijk kunnen maken.

Zodra u een netwerksjabloon selecteert, laadt Creately automatisch de relevante symbolen voor u, samen met de namen eronder, om het eenvoudig en snel te maken.

Is dat niet gemakkelijk?

Hieronder staat de schermafbeelding van het Creately-dashboard en de symbolen zijn gemarkeerd met een rode cirkel ter referentie. Het enige wat u hoeft te doen is slepen en neerzetten het symbool te verslepen en uw eigen netwerkdiagram te maken.

Maak een Netwerk Diagram - Netwerk Diagram Gids

Universeel geaccepteerde voorwaarden

Er worden enkele definities gebruikt in netwerkdiagrammen waar u zich bewust van moet zijn.

Activiteit: Het is een operatie die meestal wordt weergegeven door een pijl (om de richting aan te geven) met zowel een einde als een beginpunt.

Het kan van 4 types zijn:

Voorgaanger activiteit moet worden voltooid voor het begin van een andere activiteit.

Opvolger activiteit kan niet worden gestart totdat alle de voorgaanger activiteiten zijn afgerond. Deze opvolgeractiviteit moet onmiddellijk worden opgevolgd.

Gelijktijdige activiteit moet tegelijkertijd worden gestart.

Dummy-activiteit gebruikt geen enkele hulpbron, maar verbeeldt de afhankelijkheid.

Een gebeurtenis wordt weergegeven door een cirkel (ook wel bekend als een knooppunt) en staat voor de voltooiing van een of meer activiteiten en het starten van nieuwe activiteiten. Gebeurtenissen kunnen worden ingedeeld in drie soorten:

Samenvoegingsevenement is waar een of meer activiteiten met het evenement verbonden zijn en samensmelten.

Barstgebeurtenis is waar een of meer activiteiten een evenement verlaten.

Samenvoegen en barsten is waar een of meer activiteiten samensmelten en tegelijkertijd barsten.

Netwerkdiagramtermen Sequentiëring verwijst naar de voorrang van relaties tussen apparaten of activiteiten. De volgende vragen kunnen u helpen om erachter te komen

 • Welke baan volgt of gaat eraan vooraf?
 • Welke banen kunnen (of zullen) gelijktijdig lopen?
 • Wat regelt het begin en het einde?

Wat zijn de gebruik van netwerkdiagrammen?

U kunt netwerkdiagrammen gebruiken voor meerdere activiteiten, waaronder

 • Het structureren van het thuis- of kantoornetwerk
 • Begrijpen en oplossen van eventuele bugs of fouten
 • Upgrade of update een bestaand netwerk.
 • Documentatie voor aan boord, communicatie, planning etc
 • Volgen van componenten, apparaten of taken
 • verbeelden proces en de te nemen stap af tijdens de uitvoering van een project

Soorten netwerkdiagrammen

Bustopologie

Dit zijn het eenvoudigst te configureren en vereist een geringere kabellengte dan elke andere topologie. De computers of het netwerk zijn verbonden met een enkele lijn (met twee eindpunten) of een backbone. Vandaar dat het in de volksmond ook wel lijntopologie wordt genoemd.
Bus-Topologie Netwerk Diagram Voorbeeld Terwijl het grootste deel van de bustopologie lineair zou zijn, is er nog een andere vorm van busnetwerk die “Gedistribueerde bus” wordt genoemd. Deze netwerktopologie verbindt verschillende knooppunten met een gemeenschappelijk transmissiepunt en dit punt heeft twee of meer eindpunten voor het toevoegen van verdere vertakkingen.

De bustopologie wordt over het algemeen gebruikt wanneer u een klein netwerk hebt en apparaten lineair met elkaar moet verbinden. Als de bus (of de lijn) echter kapot gaat of een bug heeft, is het moeilijk om het probleem te identificeren en problemen op te lossen.

Ring

Zoals de naam al suggereren, heeft het netwerk de vorm van een ring. Elk apparaat/knooppunt verbindt zich met precies twee andere tot het een cirkel wordt. De informatie wordt van knooppunt naar knooppunt gestuurd (in een circulaire vorm) tot aan de bestemming.

Is het gemakkelijk om een knoop toe te voegen of te verwijderen uit de ringtopologie In tegenstelling tot de bustopologie . Als echter een van de kabels breekt of knooppunten uitvalt, dan faalt het hele netwerk.
Ringnetwerkschema Voorbeeld

Ster

Elk knooppunt is afzonderlijk en individueel verbonden met een hub en vormt zo een ster. Alle informatie gaat via de hub voordat deze naar de bestemming wordt gestuurd.

Hoewel de stertopologie veel meer kabellengte in beslag neemt dan andere, zal het uitvallen van een willekeurig knooppunt geen invloed hebben op het netwerk. Niet alleen dit, elk knooppunt kan gemakkelijk worden neergehaald in geval van een breuk of storing. Als de hub echter uitvalt, wordt het netwerk geblokkeerd.

Sterrennetwerkschema Voorbeeld

Mesh

In dit soort netwerkdiagrammen geeft elk knooppunt gegevens door voor het netwerk. Het kan van twee soorten zijn: Volledig mesh en gedeeltelijk aangesloten mesh.

Terwijl elk knooppunt met elkaar is verbonden in volledige mesh; knooppunten zijn met elkaar verbonden op basis van hun interactiepatronen in een gedeeltelijk verbonden mesh.Mesh Network Diagram Voorbeeld

Boom

Het is een combinatie van bus- en stertopologie.

Boom Netwerk Diagram Voorbeeld - Netwerk Diagram Voorbeeld

Hoe een netwerkdiagram te tekenen

Het is het beste dat je het diagram in kaart brengt met een papier en een pen. Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je naar elk schematisch gereedschap (zoals Creately) gaan dat voor dit doel is ontworpen.

Zoals eerder vermeld, hoeft u alleen maar symbolen, lijnen, vormen enz. te verslepen om verbindingen weer te geven. U kunt ook een van de duizend templates die we hebben op Creately selecteren om tijd en moeite te besparen.

Kies de netwerktopologie: Afhankelijk van je einddoel zou de topologie verschillen. Netwerkdiagrammen voor een persoonlijk thuisnetwerk zijn veel eenvoudiger (en meestal lineair) in vergelijking met een racknetwerk of VLAN-netwerk voor kantoor.

Als u alle details van de verbindingen, apparaten enz. heeft, kunt u beginnen met het schematisch gereedschap.

Met Creately kunt u gebruik maken van een van de vele beschikbare netwerkdiagrammen sjablonen beschikbaar

Zodra u een diagram-sjabloon hebt geselecteerd;

 • Voeg relevante apparatuur toe (door het invoegen van symbolen): Zoals hierboven getoond, laadt Creately de relevante vormen, gereedschappen, pijlen enz. U kunt beginnen met het invoegen van computers, servers, routers, firewalls etc. op de pagina.
 • Label de symbolen/apparaten: Voeg de namen van de componenten toe voor de duidelijkheid voor iedereen die het wil doorverwijzen. Als u de namen niet wilt toevoegen (omdat het er misschien rommelig uitziet), kunt u ze nummeren en een bijlage bijvoegen waarin elk element wordt beschreven.
 • Teken de verbindingslijnen: Gebruik lijnen en richtingspijlen om weer te geven hoe elk onderdeel is aangesloten. Zie het hoofdstuk over best practices om te begrijpen hoe lijnen en pijlen moeten worden getekend.

Netwerkdiagram Sjabloon

Kantoornetwerkdiagramsjabloon Kantoornetwerksjabloon

VLAN-netwerkdiagramsjabloon

VLAN-netwerksjabloon

Basis Netwerkdiagram Sjabloon

Basis Netwerk Diagram Sjabloon Voorbeelden van verschillende netwerkdiagrammen

Gemeenschappelijk Netwerkdiagram Fouten

Lopend

Zoals de naam al aangeeft, is het een situatie waarin je uiteindelijk een eindeloze lus maakt in het netwerkdiagram Looping

Bungelend

Het is een situatie waarin een evenement wordt losgekoppeld van andere activiteiten. Terwijl een activiteit in het evenement opgaat, is er geen activiteit die begint of ontstaat uit dat evenement. Dat evenement staat dus los van het netwerk. Dummy

Het bestaat niet en is denkbeeldig. Het wordt gebruikt in het netwerkdiagram (meestal weergegeven door een gestippelde pijl) om de afhankelijkheid of de connectiviteit tussen twee of meer activiteiten weer te geven. Zo zijn bijvoorbeeld A en B samengevoegd. C is afhankelijk van A; D is afhankelijk van A en B. Deze relatie wordt getoond met behulp van de gestippelde pijl. Dummy

Netwerk Diagram Beste praktijken

Net als bij andere diagrammen hebben netwerkdiagrammen een aantal universeel geaccepteerde symbolen. Er zijn nog enkele andere dingen die je zou willen doen om het misschien aantrekkelijker te maken.

Als u echter van plan bent om het diagram te gebruiken voor officiële doeleinden, presentatie of weergave enz. dan is het altijd beter om te gaan met standaardsymbolen.

Maar, wees niet van streek. U kunt altijd de symbolen gebruiken die u wilt gebruiken, maar zorg ervoor dat u informatie geeft op een manier die gemakkelijk te begrijpen en te vinden is.

Een paar andere aanwijzingen:

 • Vermijd het gebruik van pijlen die elkaar kruisen
 • Gebruik rechte pijlen
 • Stel de tijd niet voor met de lengte van de pijlen
 • Gebruik altijd pijlen van links naar rechts.
 • Gebruik minimale dummy’s (gebruik het voor uw ontwerp indien nodig)
 • Het netwerk zou slechts één ingangspunt moeten hebben dat bekend staat als startgebeurtenis en één punt van opkomst dat bekend staat als eindgebeurtenis.

Wat is uw feedback op deze Netwerkdiagram Gids?

Ik hoop dat deze post (liever gezegd, gids!) je zal helpen om geweldige netwerkdiagrams. Ze zijn briljant als je ingewikkelde netwerken of processen op een eenvoudigere manier wilt laten zien.

Als u vragen hebt over het tekenen van netwerkdiagrams of suggesties om deze gids te verbeteren, laat dan een reactie achter.

Over de auteur

Chhavi Agarwal is een freelance tech en marketing schrijver/blogger en mede-oprichter bij Content Writer Guru. Ze werkt nauw samen met B2C/B2B-bedrijven en helpt bij de groei van hun online aanwezigheid door het creëren van content. Als ze niet aan het schrijven is (haar eerste liefde!), reist ze door India met al haar gekke gadgets en fedora, en documenteert ze haar ervaringen op Mrs. Daaku Studio (een reisblog). U kunt met haar in contact komen op LinkedIn

Leave a comment

*
*

5 − 4 =

Back to top