Basisprincipes van Gegevensbankmodellering met Creately

De kern van gegevensbankmodellering is het idee van het ontwerpen van een gegevensbankstructuur die bepaalt hoe opgeslagen informatie kan worden benaderd, gecategoriseerd en gemanipuleerd. Het is de basis van een gegevensbank-ontwerp, en het gebruikte specifieke gegevensmodel stuurt het gegevensbankdiagram en de algemene ontwikkelingsinspanningen. Lees verder om te leren waarom modellering een technische noodzaak is, alsook enkele van de populairdere datamodelleringstechnieken.

Gegevensbankmodellering 101

In principe moet een databank gemakkelijk te gebruiken zijn en moet de integriteit van de gegevens op een veilige manier worden gehandhaafd. Een sterk gegevensbankmodel zal ook verschillende manieren mogelijk maken om de opgeslagen informatie te beheren, te controleren en te organiseren, zodat meerdere belangrijke taken doeltreffend kunnen worden uitgevoerd. In de ontwerpfase zullen databankdiagrammen de noodzakelijke documentatie verschaffen van de gegevenskoppelingen die de databankfunctionaliteit mogelijk maken.

Soorten Gegevensbankmodelleringstechnieken

Hieronder volgt een lijst van de meest voorkomende methoden voor gegevensbankmodellering. Merk op dat, afhankelijk van het soort gegevens en de behoeften van de eindgebruiker bij het benaderen van de gegevensbank, het mogelijk is om meerdere modellen te gebruiken om een meer verfijnd gegevensbank-ontwerp te maken. In beide scenario’s zou de productie van databankdiagrammen uiteraard vereist zijn om hoge operationele normen vast te stellen en te handhaven. Gelukkig kunnen kant-en-klare diagram- en ontwerptools zoals Creately deze inspanning een makkie maken.

Van de hieronder genoemde modellen is het relationele model het meest gebruikte model voor de meeste gegevensbankontwerpen. Maar in sommige speciale gevallen kunnen andere modellen voordeliger zijn. Gelukkig ondersteunt Creately alle modellen 🙂 .

  • Relationeel Model: Dit databankmodel, dat op de mathematische theorie is gebaseerd, tilt de opslag en het terugvinden van informatie naar een nieuw niveau omdat het een manier biedt om verschillende relaties tussen de gegevens te vinden en te begrijpen. Door te kijken hoe verschillende variabelen de relatie tussen de gegevens kunnen veranderen, kunnen nieuwe perspectieven worden verkregen naarmate de presentatie van de informatie wordt gewijzigd door de nadruk te leggen op verschillende attributen of domeinen. Deze modellen zijn vaak te vinden in reserveringssystemen voor luchtvaartmaatschappijen of bank gegevensbanks.

    Databasemodellering volgens relationeel ontwerp

    Relationeel ontwerp methode, de meest populaire gegevensbank ontwerp methode

  • Grafiek model: Het grafiekmodel is een ander model dat aan populariteit wint. Deze databanken zijn opgezet op basis van de grafiektheorie en gebruiken knooppunten en randen om gegevens weer te geven. De structuur is enigszins vergelijkbaar met objectgeoriënteerde toepassingen. Grafische databanken zijn over het algemeen gemakkelijker te schalen en presteren meestal sneller voor associatieve gegevensreeksen.
  • Hiërarchisch model: Net als het gebruikelijke organigram dat wordt gebruikt om bedrijven te organiseren, heeft dit gegevensbankmodel hetzelfde boomachtige uiterlijk en wordt het vaak gebruikt om XML-documenten te structureren. Wat de gegevensefficiëntie betreft, is dit een ideaal model wanneer de gegevens geneste en gesorteerde informatie bevatten, maar het kan inefficiënt zijn wanneer de gegevens geen opwaarts verband hebben met een hoofdgegevenspunt of hoofdonderwerp. Dit model werkt goed voor een personeelsinformatiebeheersysteem in een bedrijf dat het gebruik van apparatuur wil beperken of toewijzen aan bepaalde personen en/of afdelingen.

    Hiërarchische methode gebruikt in databasemodellering

    Hiërarchische methode, het allereerste gegevensbank-ontwerpmodel

  • Netwerk Model: Dit model maakt gebruik van records en reeksen, en gebruikt een één-op-veel relatiebenadering voor de gegevensrecords. Er worden meerdere takken toegekend voor structuren van een lager niveau en takken die vervolgens worden verbonden door meerdere knooppunten, die structuren van een hoger niveau binnen de informatie vertegenwoordigen. Deze methode van gegevensbankmodellering biedt een efficiënte manier om informatie op te vragen en de gegevens zo te organiseren dat ze op verschillende manieren kunnen worden bekeken, waardoor de bedrijfsprestaties en de reactietijd kunnen worden verbeterd. Dit is een bruikbaar model voor het plannen van wegen-, trein-, of nutsnetwerken.

    Het netwerkmodel is een andere manier om databases te ontwerpen

    Het netwerkmodel waarbij een knooppunt meerdere bovenliggende knooppunten kan hebben

  •  Dimensionaal model: Dit is een aanpassing van het relationele model en wordt vaak in combinatie ermee gebruikt door de “dimensie” feit toe te voegen aan de gegevenspunten. Deze feiten kunnen worden gebruikt als maatstaven voor de andere gegevens om te bepalen hoe de grootte van een groep of het tijdstip waarop een groep bijeenkwam, van invloed was op bepaalde resultaten. Dit kan een bedrijf helpen doeltreffender strategische beslissingen te nemen en zijn doelpubliek beter te leren kennen. Deze modellen kunnen nuttig zijn voor organisaties met verkoop- en winstanalyses.
  • Object Relationeel Model: Deze modellen hebben een geheel nieuw type databank doen ontstaan, waarin databankontwerp wordt gecombineerd met toepassingsprogramma’s om specifieke technische problemen op te lossen, waarbij gebruik wordt gemaakt van het beste van beide werelden. Tot op heden moeten objectgegevensbanks nog worden verfijnd om een grotere standaardisatie te bereiken. Toepassingen in de echte wereld van dit model omvatten vaak technische of wetenschappelijke gebieden, zoals engineering en moleculaire biologie.

Gegevensbank Diagrammen en Model Selectie

Welke methode van Gegevensbankmodellering u ook kiest, het is noodzakelijk om verwante diagrammen te ontwikkelen om de gewenste stroom en functionaliteit te visualiseren om te verzekeren dat de gegevensbank op de meest efficiënte en effectieve manier mogelijk wordt ontworpen. Het juiste diagram vermindert revisies en herwerk omdat u het voorgestelde ontwerp kunt testen voordat u de tijd en de kosten steekt in het daadwerkelijk maken ervan. Diagrammen zijn ook een zeer doeltreffend communicatiemiddel, vooral voor grote teams, omdat zij een duidelijke en snelle communicatie mogelijk maken.

Of u nu de voorkeur geeft aan desktop software, Google App of webgebaseerde applicatie, Creately heeft wat u nodig heeft om collaborative diagramming eenvoudig te maken, inclusief gratis gegevensbank diagram templates en voorbeelden van elk type diagram zoals flowcharts, mindmaps, wireframes en UML. Creately biedt ook plug-ins voor populaire platforms, waaronder Confluence, JIRA en FogBugz, om hun mogelijkheden uit te breiden om de ontwikkeling van gegevensbankdiagrammen te ondersteunen.

Bronnen:

Leave a comment

*
*

two + 16 =

Back to top