De eenvoudige gids voor UML-klassendiagrammen | Tutorial voor klassendiagrammen

De kern van elk object georiënteerd systeem is de stap van het ontwerpen van de klassenstructuur – daarom is het gezegde dat klassendiagrammen het meest populair zijn uit de UML-diagramtypen.

In deze eenvoudige tutorial met klassendiagrammen hebben we de belangrijkste gebieden besproken die u moet weten om zonder problemen klassendiagrammen te tekenen. Scroll naar beneden om erachter te komen

Klasse-diagramdefinitie | Wat is een klasse-diagram?

Een klassendiagram is een UML-diagramtype dat een systeem beschrijft door de verschillende soorten objecten binnen een systeem te visualiseren en de soorten statische relaties die er tussen bestaan. Het illustreert ook de werking en de kenmerken van de klassen.

Ze worden meestal gebruikt om domeinconcepten te verkennen, softwarevereisten te begrijpen en gedetailleerde ontwerpen te beschrijven.

Klasse diagram-notaties met voorbeelden

Er zijn verschillende notaties voor klassendiagrammen die worden gebruikt bij het tekenen van UML-klassendiagrammen. We hebben hieronder de meest voorkomende notaties van klassendiagrammen op een rijtje gezet.

Klasse

Class Notation - UML class diagram tutorial

Classes vertegenwoordigen de centrale objecten in een systeem. Het wordt voorgesteld door een rechthoek met maximaal 3 compartimenten.

De eerste toont de naam van de klasse, terwijl de middelste de attributen van de klasse toont die de kenmerken van de objecten zijn. De onderste geeft een opsomming van de handelingen van de klas, die het gedrag van de klas weergeeft.

Eenvoudige Klasse

Eenvoudige Klasse

De laatste twee compartimenten zijn optioneel. De klassennotatie zonder de laatste twee compartimenten wordt een eenvoudige klasse genoemd en bevat alleen de naam van de klasse.

Interface

Interfacenotatie - klassendiagram tutorial

Het interfacesymbool in klassendiagrammen geeft een reeks bewerkingen aan die de verantwoordelijkheid van een klasse in detail zouden beschrijven.

Pakket

Pakket

Het pakketsymbool wordt gebruikt om klassen of interfaces te groeperen die ofwel gelijkaardig van aard zijn, ofwel verwant. Het groeperen van deze ontwerpelementen met behulp van de verpakkingssymbolen verbetert de leesbaarheid van het diagram

Klasse-diagramrelaties

Klassendiagramrelaties

Om meer te weten te komen over de klassendiagramconnectortypes en de verschillende relaties tussen de klassen in detail, verwijzen we naar onze handige gids over klassendiagramrelaties.

Voor een volledige lijst van klasse-diagrammen notaties/klassendiagram symbolen verwijzen naar dit bericht.

Hoe teken je een klassendiagram?

Klassendiagrammen gaan hand in hand met een objectgeoriënteerd ontwerp. Het kennen van de basis is dus een belangrijk onderdeel van het kunnen tekenen van goede klassendiagrammen. Wanneer het nodig is om het statische beeld van een systeem of de functionaliteiten ervan te beschrijven, moet u een klassendiagram tekenen. Hier zijn de stappen die u moet volgen om een klassendiagram te maken.

Stap 1: Identificeer de klassennamen

De eerste stap is het identificeren van de primaire objecten van het systeem.

Stap 2: Onderscheid relaties

De volgende stap is om te bepalen hoe elk van de klassen of objecten aan elkaar gerelateerd zijn. Kijk uit naar overeenkomsten en abstracties tussen hen; dit zal u helpen bij het groeperen ervan bij het tekenen van het klassendiagram.

Stap 3: Creëer de structuur

Voeg eerst de klassennamen toe en verbind ze met de juiste connectoren. U kunt later attributen en functies/methoden/bewerkingen toevoegen.

Klassendiagram Best Practices

  • Klassendiagrammen kunnen de neiging hebben om onsamenhangend te worden als ze zich uitbreiden en groeien. Het is het beste om geen grote diagrammen te maken en ze op te splitsen in kleinere diagrammen die je later aan elkaar kunt koppelen. Je kunt dit heel gemakkelijk doen met Creately. Het helpt u de leesbaarheid van uw diagrammen te verbeteren.
  • Met behulp van de eenvoudige klassennotatie kunt u snel een overzicht op hoog niveau van uw systeem maken. Een gedetailleerd schema kan naar behoefte apart worden gemaakt en zelfs worden gekoppeld aan het eerste schema, zodat het gemakkelijk kan worden geraadpleegd.
  • Hoe meer lijnen overlappen op uw klassendiagrammen, hoe rommeler het wordt. De lezer zal alleen maar in de war raken als hij probeert het pad te vinden. Zorg ervoor dat er geen twee lijnen elkaar kruisen.
  • Gebruik kleuren om gemeenschappelijke modules te groeperen. Verschillende kleuren op verschillende klassen helpen de lezer onderscheid te maken tussen de verschillende groepen.

Klassendiagram Voorbeelden/Sjablonen

Klassendiagram Voorbeeld 1

Voorbeeld van een klassendiagram

Klik op het sjabloon om het online te bewerken

Klassendiagram Voorbeeld 2

Voorbeeld van een klassendiagram

Klik op het sjabloon om het online te bewerken

Klassendiagram Voorbeeld 3

Klassendiagram voor het bankautomatensysteem

Klassendiagram voor bankautomaatsysteem (Klik op het sjabloon om online te bewerken)

Andere Klasse Diagrambronnen

Deel uw Gedachten over de Tutorial met Klassendiagrammen

In deze lesdiagram tutorial hebben we behandeld wat een klassendiagram is, de notaties van klassendiagrammen, hoe je een klassendiagram kunt tekenen en de best practices die je kunt volgen bij het maken van klassendiagrammen. Daarnaast hebben we een paar klassendiagramvoorbeelden toegevoegd die u direct online kunt bewerken.

Wilt u meer weten over andere UML-diagramtypen?

Leave a comment

*
*

twenty + seventeen =

Back to top