Top 6 innovatiemethoden om met unieke productideeën te komen

Om een idee van iets abstracts tot een tastbaar, succesvol product of dienst te maken, moet je een complex proces doorlopen. Om succesvol te zijn, moet je het proces begrijpen en de juiste methoden gebruiken.

In deze post zullen we kijken naar veelgebruikte methoden van innovatie. Er zijn enkele bewerkbare sjablonen die je kan gebruiken om elke methode voor innovatie te vereenvoudigen.

Wat is innovatie?

Innovatie is het proces waarbij nieuwe en unieke ideeën of oplossingen worden gegenereerd en toegepast om waarde voor de klant te creëren.

Innovatie kan op verschillende manieren gebeuren. Je kan een geheel nieuw product of een geheel nieuwe dienst uitvinden dat nog niet op de markt bestaat, of je kan een bestaand product of een bestaande dienst veranderen om iets nieuws te creëren.

Er zijn verschillende soorten innovatie. Raadpleeg dit artikel om te weten wat ze zijn.

Innovatieproces

Niet elke innovatie wordt een succes, maar om de kansen op een positieve impact op de markt te vergroten, moet je de onderstaande stappen en methoden volgen. Pas de stappen aan de behoeften van je bedrijf aan.

Stap 1: Identificeer het probleem. Het zou kunnen bestaan binnen je doelmarkt of binnen je organisatie. Onderzoek de situatie om de kwestie grondig te begrijpen. Als je wilt, kan je je doelgroep benaderen met enquêtes om meer te weten te komen over wat hen dwars zit.

Stap 2: Kom met oplossingen. Terwijl je een idee kunt genereren voor iets dat nog niet bestaat, kan je ook je huidige product of dienst wijzigen om iets nieuws en veel beters te bouwen.

Wat je in gedachten moet houden, is dat wat je idee ook is, het winstgevend moet zijn voor je organisatie. Indien een oplossing waarschijnlijk geen winst zal opleveren, heeft het geen zin deze verder te ontwikkelen.

Stap 3: Test je oplossing om te zien of ze werkt. Voordat je geld gaat investeren in je oplossing, is het gezond om er eerst een low-budget prototype van uit te testen.

Je kunt het voorleggen aan een geselecteerde groep van potentiële klanten en belanghebbenden en zien hoe zij reageren. Gebruik hun mening om je aanbod te verfijnen en te perfectioneren.

Stap 4: Breng je product of dienst op de markt om te zien hoe het wordt onthaald. Op basis van de respons kan je je product blijven verbeteren.

Methoden voor innovatie

Brainstormen

Er zijn meerdere brainstormtechnieken die je met je team kunt proberen om ideeën voor innovaties te genereren.

Enkele van de meer gestructureerde brainstormtechnieken die je kunnen helpen bij innovatie zijn zes denkhoeden, mind maps, affiniteitsdiagrammen, en rollenspeloefeningen.

Technieken zoals het visgraatdiagram en 5 waaroms helpen je ook bij het structureren van brainstormsessies die erop gericht zijn de hoofdoorzaak van een probleem te vinden.

Het volgende brainstormsjabloon kan je helpen ideeën vast te leggen en te ordenen.

Brainstormen kaart sjabloon
Brainstorm kaart sjabloon (Klik op de sjabloon om het online te bewerken)

Six Sigma DMAIC

DMAIC is een methode voor procesinnovatie. Deze methodologie helpt je inefficiënties en blokkades in processen te identificeren en verbeteringen aan te brengen. Het bestaat uit een proces in 5 fasen dat de volgende stappen omvat:

 • Definieer het probleem dat je klant of je proces treft.
 • Meet de omvang van het probleem.
 • Analyseer het probleem om de onderliggende oorzaak te vinden.
 • Verbeteren. Brainstorm over relevante oplossingen en voer ze uit om de hoofdoorzaak te verminderen.
 • Control. Handhaaf de verbeteringen door ze voortdurend te controleren.
DMAIC sjabloon
DMAIC-sjabloon (Klik op het sjabloon om het online te bewerken)

Om het DMAIC proces in meer detail te leren, zie ons artikel over De gemakkelijke gids voor het oplossen van problemen met de Six Sigma DMAIC methode.

Design thinking

Design thinking is een vijfstappenproces dat een systematische aanpak hanteert voor het oplossen van problemen. Het helpt oplossingen te vinden door zich te richten op de behoeften van de klant.

Het proces van design thinking omvat de volgende stappen:

Design Thinking Proces - Methoden van innovatie
Design Thinking Proces (Klik op het sjabloon om het online te bewerken)
  null
 • Inleven: een diep begrip krijgen van de doelgroep voor wie je het product of de dienst ontwerpt
 • Definieer: Synthese en analyse van de gegevens uit het gebruikersonderzoek om het kernprobleem te identificeren dat je met je kernoplossing moet aanpakken
 • Ideeën: Breng je team samen om ideeën voor producten of diensten te genereren met behulp van je begrip van de consument en hun probleem
 • Prototype: Maak een goedkoop low-fidelity prototype van het product om de effectiviteit van je oplossing te begrijpen
 • Test: Controleer hoe doeltreffend je oplossing is door ze bij de eindgebruiker te testen. Neem hun feedback in overweging en breng de nodige veranderingen aan.

Om meer te leren over design thinking en design thinking tools, zie onze post over The Easy Guide to Design Thinking.

Lean Canvas

Het “lean canvas” is, net als het “business model canvas”, een ondernemingsplan van één pagina dat nuttig is voor iedereen die een nieuw product of een nieuwe dienst op de markt brengt.

Het helpt snel te brainstormen over bedrijfsmodellen, campagnes en productlanceringen en ze eenvoudig te delen met geïnteresseerden. Het leidt je van het begrijpen van het klantenprobleem en het vinden van een oplossing tot het identificeren van je oneerlijke voordeel.

Lean Canvas - Methoden van innovatie
Lean Canvas (Klik op de sjabloon om deze online te bewerken)

Consumententrend Canvas

Consumententrends helpen bij het genereren van innovatieve ideeën. Trendwatching.com heeft een tool geïntroduceerd die je kan helpen deze consumententrends om te zetten in ideeën voor nieuwe producten of diensten.

Top 6 van innovatiemethoden om met unieke productideeën te komen

Het bestaat uit twee delen: analyseren en toepassen. In het analysegedeelte van het canvas zal je de trend identificeren en begrijpen. In het gedeelte over de toepassing zal je nagaan welke kansen deze trends voor je bedrijf bieden.

Consumer Trend Canvas
Consumententrend Canvas (klik op het sjabloon om het online te bewerken)

Met welke andere innovatie methoden ben je bekend?

Deze methoden voor innovatie zorgen ervoor dat je op de juiste manier nieuwe ideeën voor producten of diensten genereert. Volg de bovenstaande stappen en maak gebruik van de sjablonen om het proces te versnellen.

Zijn er nog andere methoden van innovatie die je kent? Deel ze met ons in de commentaren hieronder.Leave a comment

*
*

4 × 3 =

Back to top