De Ultieme Gids voor Conceptkaarten: Van de oorsprong tot de best practices van de conceptkaart

Deze conceptkaart tutorial is bedoeld om u te helpen de techniek van het gebruik van conceptkaart onder de knie te krijgen, of het nu voor uw onderwijs of voor uw bedrijf is.

In deze conceptkaartengids vindt u inzicht in,

Wat is een Conceptkaart?

Conceptkaarten zijn een grafisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om betekenisvolle relaties tussen concepten te visualiseren. Het wordt gebruikt als een kennisrepresentatie-instrument, wat betekent dat ze in principe de kennisstructuur vertegenwoordigen die wij mensen in ons hoofd over een bepaald onderwerp opslaan.

Zowel eenvoudige als complexe conceptkaarten bestaan uit twee dingen: concepten en relaties tussen hen.

Concept Map Voorbeeld op Concept Mapping

Klik op het sjabloon om het online te bewerken

Oorsprong van de conceptkaarten

Conceptkaarten waren het resultaat van een onderzoek dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw aan de Cornell University werd uitgevoerd door Joseph Novak – een Amerikaanse onderwijzer en onderzoeker – en zijn onderzoeksteam.

Om te bestuderen hoe kinderen de wetenschappelijke basisconcepten begrijpen, hebben ze veel kinderen bestudeerd en geïnterviewd. Ze vonden het echter moeilijk om de veranderingen in de manier waarop kinderen wetenschappelijke concepten begrepen te identificeren met de gedetailleerde interview transcripties alleen.

De noodzaak om een betere oplossing te vinden om het conceptuele begrip van kinderen weer te geven, leidde in 1972 tot de ontwikkeling van de conceptkaart.

Sindsdien wordt het niet alleen op het gebied van onderwijs en onderzoek, maar ook in het bedrijfsleven op grote schaal gebruikt.

De hoofdkenmerken van een conceptkaart

Niet alle diagrammen met woorden/zinnen in knooppunten zijn conceptkaarten. Conceptkaarten hebben specifieke kenmerken die zich onderscheiden van andere diagrammen die worden gebruikt om kennis weer te geven. En dat zijn ze ook,

Knooppunten

Knooppunten zijn de cirkels of de vakjes die gebruikt worden om een concept of een idee weer te geven. Deze kunnen variëren in grootte, afhankelijk van hun hiërarchie op de kaart; zo kunnen meer algemene knooppunten aan de bovenkant van de kaart groter zijn dan de meer specifieke knooppunten die ze volgen.

Kruisverbindingen

Conceptkaarten bestaan uit concepten in verschillende domeinen. En de relaties tussen deze verschillende kennisdomeinen worden met dwarsverbanden getoond.

Koppeling van woorden

Of het koppelen van zinnen als het meer dan een woord bevat. Deze beschrijven het type relatie tussen de twee concepten en verschijnen op de lijn die ze met elkaar verbindt.

Hiërarchische structuur

Meestal zijn de conceptkaarten hiërarchisch georganiseerd. Dit betekent dat de meest algemene en inclusieve concepten bovenaan de kaart worden geplaatst. Degenen die meer specifiek zijn, worden onder hen gepositioneerd. Daarom worden hiërarchische conceptkaarten van boven naar beneden gelezen.

De structuur van een conceptkaart beperkt zich echter niet tot deze structuur, maar zou ook een vrije vorm kunnen aannemen – vanuit het centrum beginnen en zich naar buiten toe verspreiden.

Propositionele structuur

Een conceptkaart illustreert een aantal zinvolle stellingen over een onderwerp.

Elke twee concepten (in sommige gevallen meer dan twee,) vormen samen met de verbindende zinnen een betekenisvolle zin, ook wel bekend als een voorstel.

In de volgende conceptkaart worden bijvoorbeeld de concepten “Relaties” en “Verbindingen en verbindingswoorden” met elkaar verbonden door de verbindingszin “Worden weergegeven door”. Indien verbonden vormt dit de stelling “Relaties worden weergegeven door middel van connectoren en het koppelen van woorden”.

Concept Kaartvoorbeeld

Focus Vraag

Over het algemeen moet een conceptkaart worden geweven rond een focusvraag, die het probleem is of het probleem dat de conceptkaart probeert op te lossen. Hoe beter de focusvraag, hoe rijker de conceptkaart zal zijn.

Onderliggende theorie

Conceptkaarten zijn gebaseerd op de Assimilatietheorie van Ausubel. Dit is opgebouwd rond het feit dat nieuwe kennis effectief kan worden aangeleerd door deze te koppelen aan wat al bekend is. Conceptkaarten worden gezien als een methodologisch instrument van deze theorie.

Hoe teken je een conceptkaart

U kunt een conceptkaart tekenen op een stuk papier of op een conceptmapping software. Hoe dan ook, hou je aan de volgende stappen als je er een tekent.

Stap 1: Kies een onderwerp

De eerste stap is het identificeren van een onderwerp dat je moet bestuderen met je conceptkaart. Dit kan een idee, een vraag of een probleem zijn.

Laten we zeggen dat u bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in SEO of Search Engine Optimization.

Stap 2: Doe een Quick Brainstorm

Wat zijn de feiten, ideeën, concepten, thema’s, vragen etc. die bij u opkomen als u over dit onderwerp nadenkt? Noteer deze bij het brainstormen over het gekozen onderwerp. Vergeet niet deze zo beknopt mogelijk te houden.

Tabel

Stap 3: Begin met het tekenen van de kaart

Het is aan te raden om een conceptkaart van bovenaf te beginnen en deze naar beneden te ontwikkelen, hoewel je je onderwerp in het midden kunt neerzetten en naar buiten toe kunt uitbreiden. Zorg er in ieder geval voor dat het centrale onderwerp zich onderscheidt van de rest (gebruik een groter knooppunt, een andere kleur etc.).

Stap 4: Verbind de concepten

Nu is het tijd om datgene wat je hebt gebrainstormd te verbinden met het centrale onderwerp en met elkaar. Vergeet niet, hoe belangrijker het idee, hoe dichter het bij de top of het centrum moet zijn.

Als u deze verbindingen identificeert, legt u de verbindingswoorden of -zinnen neer om de relatie tussen de twee concepten die u verbindt aan te geven.

Als de directe verbindingen tussen concepten zijn geïdentificeerd, zoek dan naar crosslinks die concepten uit verschillende gebieden of domeinen met elkaar verbinden.

Concept Kaart Voorbeeld op SEO

Stap 5: Ontbreekt er iets?

Onderzoek wat je hebt gecreëerd om er zeker van te zijn dat je niets hebt gemist en dat de relaties die je hebt geïdentificeerd zinvol zijn.

Gratis, bewerkbare concept-kaartsjablonen

Hier zijn enkele conceptkaartdiagrammen die u direct kunt bewerken op Creately. Klik op de afbeelding om deze te openen in de editor. Breng wijzigingen aan volgens uw behoeften en exporteer ze als afbeeldingen, PNG, PDF of JPEG.

Sjabloon 1

Conceptkaart Sjabloon 1 -Conceptkaart tutorial

Klik op het sjabloon om het online te bewerken

Sjabloon 2

Conceptkaart sjabloon 2 - Conceptkaart tutorial

Klik op het sjabloon om het online te bewerken

Sjabloon 3

Conceptkaart sjabloon 3 - Conceptkaart tutorial

Klik op het sjabloon om het online te bewerken

Gebruik van Conceptkaarten

Hoewel ze voor het eerst in het onderwijs werden geïntroduceerd, zijn de conceptkaarten de afgelopen decennia op een aantal andere gebieden aan populariteit gewonnen.

Conceptkaarten in het onderwijs

Op het gebied van onderwijs worden conceptkaarten gebruikt als zowel een leerinstrument als een evaluatie-instrument om het leren van studenten te beoordelen.

  • Het bevorderen van zinvol leren door te helpen bij het leggen van verbanden tussen wat de studenten al weten en nieuwe kennis die ze opdoen
  • Kennis organiseren rond een onderwerp voor een snelle analyse
  • Beoordeel het begrip van de studenten om te zien waar hun kennis moet worden verbeterd
  • Voer effectieve brainstormsessies rond een onderwerp
  • Complexe concepten op een licht verteerbare manier presenteren
  • Het organiseren van instructiemateriaal voor cursussen of curricula
  • Kan gebruikt worden als basis voor discussie onder studenten
  • Help bij het identificeren van geldige en ongeldige ideeën van leerlingen
  • Help bij het bevorderen van creatief en kritisch denken onder studenten
  • Kan gebruikt worden als alternatief voor traditionele notitie- en schrijfopdrachten

Conceptkaarten in het bedrijfsleven

Door het ontwerp zijn conceptkaarten geschikt voor bedrijfsanalyse. Op het gebied van business worden conceptkaarten in de volksmond gebruikt om kennis te bewaren, te genereren en te delen.

  • Het faciliteren van team brainstormsessies om te komen tot nieuwe strategieën, nieuwe bedrijfsconcepten etc.
  • Ondersteuning van een creatieve en resultaatgerichte benadering van bedrijfsontwikkeling
  • Kan worden gebruikt als een systematische manier om deskundige bedrijfsideeën, inzichten enz. met anderen te delen
  • Hulp bij het plannen en opstellen van zakelijke documenten, bedrijfspresentaties enz.

Conceptkaarten in Kwalitatief Onderzoek

Conceptkaarten in kwalitatief onderzoek worden gebruikt als een methodische onderzoeksstrategie.

  • Kan gebruikt worden om een onderzoeksproject te plannen
  • Kan helpen om volumineuze, op tekst gebaseerde gegevens te reduceren tot een hanteerbare vorm zonder de betekenis te verliezen
  • Identificeer verbanden tussen concepten in een studie en analyseer thema’s
  • Analyseer de informatie van de geïnterviewden in een onderzoek; help de onderzoeker de betekenis van het interview te behouden
  • Presenteer de bevindingen op een effectieve manier

Conceptkaart Best Practices

Blijf bij de hiërarchische structuur

Conceptkaarten georganiseerd volgens de hiërarchische structuur zijn gemakkelijker te lezen. Aangezien de meest algemene concepten bovenaan staan en de meer specifieke onderaan, kan het gemakkelijk van boven naar beneden worden gelezen.

Houd één basisconcept aan

Een conceptkaart kan twee basisconcepten hebben, maar door deze te beperken tot één, kan de leerling gemakkelijk vaststellen hoe concepten worden opgebouwd. Aan de andere kant kan het hebben van twee basisconcepten het verwarrend maken.

Kleurcode Uw conceptkaarten

Kleuren helpen om concepten in verschillende domeinen direct te onderscheiden. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker om de kaart te lezen, maar als het gaat om het oproepen van informatie speelt kleurcodering een belangrijke rol.

Maak zekere Linking Phrases Maak Sense

Twee concepten en een verbindende zin zouden een zinvolle zin moeten vormen. Dit kan een woord, een zin of soms zelfs een symbool zijn, zoals + of %. Zorg er in ieder geval voor dat uw conceptkaart goed leest.

Baseer uw conceptkaart altijd op een focusvraag

Door één enkele vraag te beantwoorden kunt u uw conceptkaart beter structureren en voorkomt u dat u van uw focus afwijkt.

Koppeling naar andere bronnen

Als u uw conceptkaarten tekent met een conceptmapping software, je hebt de mogelijkheid om het vindingrijker te maken. Bij het noemen van concepten kunt u actieve links toevoegen aan uw conceptkaarten, zodat de lezer het idee beter kan bestuderen.

Feedback over de Comprehensive Conceptkaart Tutorial

In deze concept map tutorial hebben we alles behandeld – of je nu een vreemde bent in concept mapping of het al eens eerder hebt gebruikt – je moet weten wanneer het gaat om concept map diagrammen. Als u klaar bent om door te gaan en uw conceptkaart te tekenen, begin dan met de Creately Concept Map Maker.

En vergeet niet je feedback achter te laten!

Leave a comment

*
*

eight + 9 =

Back to top