Hoe je een online whiteboard effectief kunt gebruiken om online lessen te verbeteren

De COVID-19 pandemie heeft de fysieke manieren en methoden van onderwijzen en leren veranderd en de digitalisering ervan versneld. Videoconferenties hebben de face-to-face-gesprekken in een fysiek klaslokaal vervangen; het delen van schermen en presentatiedia’s zijn het nieuwe whiteboard geworden.

Nu leerkrachten en studenten over de hele wereld stilaan de patronen van online lesgeven en leren omarmen, zijn videoconferentieprogramma’s zoals Zoom en Microsoft Teams alleen onvoldoende geworden om te voldoen aan de eisen van online lesgeven, vooral wat betreft het behoud van de actieve betrokkenheid van de leerlingen en de samenwerking tussen hen en hun leerkrachten.

Aangezien het onderwijs snel digitaal wordt, is de behoefte aan, en de beschikbaarheid van hulpmiddelen om online leren en lesgeven te vereenvoudigen de laatste jaren sterk toegenomen; en online whiteboards winnen met de dag aan populariteit.

In dit bericht zullen we het hebben over online whiteboards en het gebruik ervan om online lesgeven en leren te verbeteren. De online whiteboard tool waarnaar we zullen verwijzen is Creately – een visuele samenwerkingstool gebruikt door leerkrachten om lesmateriaal te creëren en online samen te werken met studenten.

Wat is een Online Whiteboard

Digitale whiteboards stellen leerkrachten en leerlingen in staat de ervaring van een fysiek whiteboard online na te bootsen, met een oneindig canvas. Zij bieden vorm-bibliotheken en voorgemaakte sjablonen die kunnen worden gebruikt om inhoud te creëren (d.w.z. grafieken, diagrammen, posters, visuals, enz.). Zij digitaliseren ook de gecreëerde inhoud, waardoor iedereen er gemakkelijker online toegang toe heeft vanaf zijn eigen persoonlijke toestel.

Geavanceerde online whiteboard tools zoals Creately bieden ook in-app videoconferencing en real-time samenwerkingsfuncties waarbij leerkrachten en leerlingen op hetzelfde canvas kunnen werken en elkaars wijzigingen kunnen volgen met real-time previews van wijzigingen en muis tracking.

Ceately-Online-whiteboard-for-teaching

Waarom een online whiteboard gebruiken

Net als in een fysiek klaslokaal waar iedereen rond een whiteboard (of een schoolbord) communiceert, maakt een online whiteboard het mogelijk om

    null
  • Je online lessen interactiever te maken
  • Te schrijven, tekenen en concepten online op een canvas te visualiseren terwijl je lesgeeft
  • Laat je leerlingen actief deelnemen en samenwerken
  • Presentaties, posters en ander lesmateriaal voor de online lessen maken

Hoe gebruik je een online whiteboard om je lessen te verbeteren

Of je nu een online whiteboard gebruikt of er een wilt uitproberen, hier zijn enkele goede manieren om ze beter te gebruiken in je online lessen.

Samenwerken met studenten

Een online whiteboard is in de eerste plaats een tool om mee samen te werken. Je kunt het gebruiken tijdens lessen/colleges om concepten en ideeën te visualiseren en te vereenvoudigen voor de leerlingen, maar je kunt de leerlingen ook laten bijdragen.

Op Creately bijvoorbeeld kun je, zodra je een nieuw document maakt, studenten toevoegen als medewerkers. Je kunt ook een voor Bewerken geschikte link delen met de leerlingen via e-mail of een chatplatform dat je gebruikt, om online met elkaar te communiceren.

Hier zijn een paar manieren waarop je Creately kunt gebruiken om samen te werken met je leerlingen.

Brainstormen:

Maak een document of kies een Creately brainstormsjabloon om mee te beginnen.

Brainstormen sjabloon
Brainstormsjabloon (Klik op het sjabloon om het online te bewerken)

Voeg alle leerlingen toe aan het document. Gebruik Creately’s ingebouwde videoconferencing functie om met elkaar te communiceren terwijl ze het document bewerken. Als je een app van derden gebruikt om te communiceren, deel dan je scherm en volg de bewegingen van de leerlingen over het canvas met realtime muistracking.

Hierbij kunnen verschillende visuele brainstormtechnieken worden gebruikt, zoals mindmappen, concept maps, affiniteitsdiagrammen, lotus diagrammen en starbursting.

Homework:

Maak afzonderlijke documenten met dezelfde inhoud (bv. opdracht), door gewoon het origineel te dupliceren. Maak aparte mappen in Creately waarin je ze kunt organiseren en bijhouden, voor elke activiteit of les die je geeft. Je kunt ook gebruik maken van de Google Drive-integratie om van daaruit toestemming voor je Creately-documenten te maken, organiseren en beheren.

Vermeld bij de naamgeving van het gedupliceerde document de naam van de leerling, zodat gemakkelijk kan worden nagegaan welk document bij wie hoort. Zodra de leerling de opdracht heeft voltooid, kan je deze bekijken en je feedback achterlaten met in-line commentaar. Je kunt ook snel een videogesprek voeren en iedereen door de aanbevolen wijzigingen loodsen.

Interactieve oefeningen

Een steeds terugkerende uitdaging bij online-onderwijs is het creëren van een omgeving waarin de leraar en de leerlingen tijdens de les actief met elkaar kunnen communiceren. Online whiteboards overbruggen deze kloof door een gedeelde ruimte te bieden waar beide partijen kunnen samenwerken.

Je kunt Creately gebruiken om gemakkelijk quizzen en andere leuke spelletjes te maken, zoals kruiswoordraadsels en galgje, en de leerlingen in realtime te laten meespelen.

Creëer en deel materiaal dat nodig is voor de les

Wanneer je online lesgeeft, is het essentieel om alles kort en visueel te houden. Er wordt gezegd dat visuals 60.000 keer sneller verwerkt worden dan tekst en dat visuals het leerproces tot 400% verbeteren.

Met behulp van grafieken, diagrammen, posters, graphic organizers, storyboards, infographics, enz. kan je een lezing van een uur gemakkelijk samenvatten en complexe concepten beter uitleggen. Een online whiteboard maakt het eenvoudiger om deze visuals snel te maken en te delen met een hele klas.

Creately biedt uitgebreide vormbibliotheken en kant-en-klare sjablonen voor meer dan 50 soorten diagrammen en grafieken, waaronder stroomdiagrammen, denkkaarten, mindmaps, infographics, storyboards, enz.

Je kunt ook meer vormen en afbeeldingen toevoegen met de ingebouwde Google-afbeeldingenzoekfunctie of door ze te importeren vanaf je eigen apparaat.

Je kunt deze afbeeldingen exporteren als PNG’s, SVG’s, JPEG’s of PDF’s, om ze toe te voegen in presentaties, websites, rapporten, enz. Je kunt ook gewoon een View-only link met de leerlingen delen als je hen niet als medewerkers wilt toevoegen.

Presentaties doen

Een online whiteboard is één groot canvas waarmee je visueel verbluffende en boeiende presentaties kunt maken in hun geheel of op één enkele plaats.

Om het gemakkelijker te maken voor Creately, maak je eerst de structuur van je presentatie en nummer of titel je elke dia. Later wordt het dan gemakkelijker om van de ene dia naar de andere te navigeren.

Je kunt afbeeldingen in verschillende formaten (JPEG, PNG, SVG, GIF, enz.) Googelen of importeren en ze toevoegen om je dia’s sprekender te maken.

Zoom tijdens de presentatie in op elke dia en leg de inhoud uit aan de leerlingen met screen share of Creately videoconferencing.

Presentatie Sjabloon
Presentatiesjabloon (Klik op het sjabloon om het online te bewerken)

Visuele notities maken

Visuals zijn een geweldige manier om inhoud samen te vatten. Terwijl je belangrijke concepten tijdens de les kunt presenteren in de vorm van een grafiek, diagram of diagram op een online whiteboard, kan je de leerlingen aanmoedigen om dezelfde hulpmiddelen te gebruiken om hun aantekeningen te maken.

Uit onderzoek blijkt dat 90% van de informatie die naar de hersenen wordt gezonden visueel is en dat mensen zich gegevens beter herinneren als er visuals bij betrokken zijn. Door leerlingen aan te moedigen een mindmap, conceptmap, flowchart of grafisch organizer te gebruiken om hun aantekeningen te noteren, kun je hen helpen hun vermogen om informatie vast te houden, te verbeteren.

Creately biedt een reeks kant-en-klare sjablonen die leerlingen snel kunnen gebruiken om aantekeningen te maken. Je kunt ook vóór de les een sjabloon maken en dat met de leerlingen delen om aantekeningen te maken.

Heb je al een online whiteboard voor het onderwijs geprobeerd?

Tussen urenlange Zoom-gesprekken met studenten en het staren naar een scherm, zijn de betrokkenheid en de ontvankelijkheid van studenten sterk afgenomen. Een online whiteboard voor het onderwijs kan de energie herstellen die bestaat tussen de leraar en de leerlingen in een fysiek klaslokaal door de samenwerking ervaring online na te bootsen.

Hoe gebruik je effectief een online whiteboard om online lessen te verbeteren

Laat ons weten wat jouw online onderwijs- en leerhacks zijn in het commentaarveld hieronder.

Dit bericht is een deel van Creately’s serie over remote lesgeven. Meer bronnen die je nuttig zou kunnen vinden zijn onder meer,

7 Effectieve Remote Teaching Best Practices

Essentiële hulpmiddelen voor effectief online lesgeven op afstand

De ultieme lijst van visuele onderwijsstrategieën

De ultieme lijst van grafische organisatoren voor leerkrachten en leerlingen

De ultieme lijst van visuele creatieve denktechnieken

Leave a comment

*
*

3 × 1 =

Back to top