Een van de weinige dingen in de wereld die niet subjectief zijn, is doeltreffendheid. Doeltreffendheid is meetbaar en wordt vaak bekeken in termen van behaalde resultaten. Als opvoeder wordt de productiviteit van een leerkracht vaak gemeten aan de positieve veranderingen die aan de klas worden toegevoegd. Het behoeft geen betoog dat je, gezien de diversiteit van het gedrag van studenten, soms voor ongekende uitdagingen komt te staan. Met een gevarieerde klas waar leerlingen niet genoeg betrokken zijn, heeft klasmanagement een goede aanpak nodig. Als je als leerkracht je uitgebreide kennis combineert met resultaatgerichte managementstrategieën voor de klas, veroorzaak je enorme positieve veranderingen.
De effecten van de doeltreffendheid van een leerkracht zijn rechtstreeks gekoppeld aan de prestaties van de leerlingen. Uit een studie blijkt dat systematisch klasmanagement de prestaties van leerlingen met 20% doet toenemen. Bovendien zijn studenten tegenwoordig competitief en ook enorm nieuwsgierig.
Zij zijn blij om elke dag iets nieuws te leren en waarde aan hun leven toe te voegen. Er zullen echter altijd enkele leerlingen zijn die het evenwicht in de klas verstoren. Bovendien zullen er enkele beruchte elementen in de klas aanwezig zijn die overal overlast veroorzaken. Daar worden je managementvaardigheden elke dag op de proef gesteld.
Natuurlijk ben je een fantastische leraar die graag alles doet om je leerlingen beter te maken. Je moet ook een goede leider en manager zijn om klasmanagement onder de knie te krijgen.
In deze nauwkeurige post vind je een aantal unieke en pragmatische strategieën voor klasmanagement. Je doet het al uitstekend, maar je kunt het altijd beter en eenvoudiger maken met wat innovatie. Laat ons je uitleggen hoe je de kunst van het klasmanagement onder de knie kunt krijgen.
Bevorderen van goede relaties tussen studenten en docenten
In de bedrijfswereld zijn communicatie en relaties op de werkplek van vitaal belang. Zij behoren tot de kernvoorwaarden voor een hoge werknemersbetrokkenheid.
Ook voor een grote betrokkenheid in de klas zijn gezonde relaties tussen leerlingen en leerkrachten van cruciaal belang. Deze relaties moeten gebaseerd zijn op wederzijds vertrouwen en samenwerking. Het is absoluut waar dat leerlingen hun leraren moeten respecteren.
Tegelijkertijd moet een leraar de eigenheid, diversiteit, overtuigingen en perspectieven van leerlingen respecteren. Om leerlingen aan te zetten tot actief leren, moet je je leerlingen en hun ideeën de ruimte geven. Deze betrokkenheid kan zich verder vertalen in meer uitmuntende academische prestaties.
Bovendien moet je bij hen het vertrouwen wekken dat je altijd bereid bent de nieuwsgierige vragen die zij stellen te beantwoorden. Op die manier kan je een cultuur van samenwerking bevorderen.
Je leerlingen zullen niet aarzelen om hun emoties, gevoelens en zorgen met je te delen. Zo zouden ideale en gezonde relaties moeten zijn, nietwaar? Als bijkomend voordeel voldoen goede relaties tussen studenten en docenten ook aan de vereisten van sociaal-emotioneel leren. Maar in de huidige trends van hybride leren is de dynamiek anders.
De betrekkingen tussen studenten en docenten zullen een terugslag krijgen, omdat studenten tijdens de pandemie docenten lange tijd niet hebben ontmoet. Misschien moet je betere strategieën ontwikkelen om werkrelaties op te bouwen in virtuele klaslokalen. Hier volgen een paar suggesties in dit verband.
- Een van de eenvoudigste en meest doeltreffende strategieën is het uitwisselen van peer-to-peer feedback in virtuele klaslokalen.
- Ouder / leerkrachtconferenties te houden om de vorderingen van de leerlingen duidelijk met de gezinnen te bespreken en te schetsen. Door rechtstreekse gesprekken te voeren met leerlingen en hun ouders kunnen leerkrachten de vorderingen van leerlingen duidelijk maken, sterke punten evalueren, behoeften aanpakken en advies en oplossingen bieden om de leerlingen vooruit te helpen.
- null
- Je kunt de studenten vragen naar hun welzijn en ook naar het algemene welzijn van hun familie.
- Naast het bevorderen van het algemene idee van welzijn, kan je ook een oogje houden op de geestelijke gezondheid van studenten. Inlevingsvermogen in mentaal welzijn is tegenwoordig een bepalende factor in effectieve relaties
- Je kunt elke leerling individueel begroeten door hun naam te roepen
- Je kunt hen tijdens de online lessen uitleggen hoe ze je kunnen bereiken voor individuele twijfels
- Je kunt manieren vinden om studenten te motiveren tijdens online lessen. Dit kan in de vorm van een verhaal of je kan kleine fragmenten laten zien die de inspiratie bevorderen
- Geef leerlingen tijdens de lessen genoeg tijd om hun talenten te tonen. Als iemand tegen het einde van de les een gedicht wil voordragen, een verhaal wil vertellen of zijn schilderijen wil laten zien, laat hem of haar dat dan doen. In feite zou je studenten moeten aanmoedigen om dat te doen. Dit geeft hen meer vertrouwen om zich uit te drukken.
- Alledaagse gewoonten en tradities hebben die deel uitmaken van de klas. Deze ideeën kunnen bestaan uit de foto van de dag, vertel de gedachte van de dag, foto’s van huisdieren delen, enzovoort.
- Innoveer in het verlenen van extra en doeltreffende steun aan studenten die moeilijkheden ondervinden bij het online leren. Probeer hun uitdagingen te begrijpen en bied gerichte hulp.
- Leerlingen voorlichten over tijdsmanagement en het omgaan met digitale vermoeidheid
Verbeteringen belonen
In de meeste gevallen vieren we alleen prestaties en resultaten. Maar als leraar moet je, om het beste uit je klas te halen, de leerlingen laten geloven in het proces.
Een geweldige manier om dat te doen is het identificeren, vieren en belonen van verbeteringen. Op die manier kan je de motivatie van je leerlingen vastleggen en hen doen geloven dat alle inspanningen tellen. Of het nu in de bedrijfswereld is of in een klaslokaal, beloningen en erkenning zijn waardevolle elementen van doeltreffend management.
Je moet ervoor zorgen dat je je perspectieven niet beperkt wanneer je denkt aan klasmanagement. Je moet buiten het kader kijken en de kleine unieke dingen doen die anderen vaak onderschatten.
Wanneer leerlingen zien dat hun medeleerlingen de waardering van een leraar in de wacht slepen, zouden zij ook wel eens aan de ontvangende kant willen staan. Wie houdt er immers niet van beloond en gecomplimenteerd te worden in het bijzijn van zijn gelijken? De volgende keer dat een leerling veelbelovende tekenen van verbetering vertoont, laat dat dan aan de klas weten.
Effectief klasmanagement vereist wel dat je het goede voorbeeld geeft. Dit zijn het soort voorbeelden dat als maatstaf zou kunnen dienen voor anderen. Zelfs in een virtueel klaslokaal kan je je waardering voor studenten op een handige manier laten blijken.
Verken de mogelijkheden van een stimulerende samenwerking
De ouderwetse manieren om samenwerking te stimuleren, moeten in tijden van remote onderwijs misschien wat worden aangepast. De betrokkenheid van studenten hangt op meer dan één manier samen met de samenwerking tussen klasgenoten.
Verder hangt het, zoals gezegd, ook af van de manier waarop leerlingen en leraren samenwerken. Je moet op zoek gaan naar meer mogelijkheden om studenten de platforms te bieden om samen te werken. Dit kan gebeuren in de vorm van groepsactiviteiten of door creatieve buitenschoolse activiteiten in de klas te brengen.
Met een effectieve onderlinge samenwerking kunnen studenten hun tijd beter beheren. Bovendien kunnen zij zo een ingewikkelde taak in kleinere stappen opsplitsen. Leerlingen leren van elkaars sterke punten en compenseren elkaars zwakke punten.
Stel je voor dat leerlingen zo goed met elkaar kunnen omgaan, hoe trots je dan als leraar zou zijn. Door hen de kans te geven om samen te werken, geef je hen de kans om een actieve rol te spelen in het klasmanagement. Je werk wordt eenvoudiger.
Voor een bevorderlijke samenwerking bij remote leren of hybride leren zijn echter moderne oplossingen nodig. Je moet productieve manieren vinden om tot een grootschalige virtuele samenwerking te komen. Een fantastisch idee om dit te doen is het gebruik van virtuele whiteboards of ultramoderne visuele werkruimten om de samenwerking in externe opstellingen te vereenvoudigen.
Door digitale platforms als Creately Visual Workspaces te gebruiken, kunnen leerlingen en leraren samenwerken en kennis delen op de meest boeiende en effectieve manier. Zulke geavanceerde werkruimten behoren tot de meest gerealiseerde verticals van kunstmatige intelligentie en innovatie.
Op deze werkruimten kunnen leerlingen en leraren in real time samenwerken om aan projecten te werken, samen plannen maken, plannen gecoördineerd uitvoeren en toezicht houden op elkaars werk tijdens groepsprojecten.
Bovendien kunnen leerlingen samenwerken om ideeën te brainstormen en kunnen leraren via zulke baanbrekende platforms extra steun bieden. Terwijl het onderwijs er voor opvoeders heilzamer door wordt, verhoogt het de leer-efficiëntie bij leerlingen met vele sprongen.
Van studenten tot werkende professionals, deze virtuele werkplekken komen ten goede aan miljoenen mensen in afgelegen opstellingen. Het zou niet onjuist zijn te zeggen dat deze futuristische werkruimten de traditionele klaslokalen op de meest bekwame wijze nabootsen.
In feite verzachten deze ook de nadelen van klassikaal onderwijs. Zo’n volwaardige werkruimte is even goed als een klaslokaal of zelfs beter. Zij bezitten de sleutel tot de toekomst van het onderwijs en de vroegste integratie ervan zal een meesterzet zijn.
Creëer leiderschapskansen in de klas
Een eenvoudige en succesvolle manier om mensen te betrekken is hen belangrijke verantwoordelijkheden te geven. Wanneer mensen leiderschapsrollen krijgen, verandert hun houding op een positieve manier.
Zij kunnen zich beroepen op een groter gevoel van eigenwaarde en zien zichzelf als drijvende positieve invloeden op anderen. Een goede manier om leerlingen in een klaslokaal te sturen is ze verantwoordelijkheden te geven. Verder moet je hen duidelijk maken wat er van hen als leider wordt verwacht.
Om een klein voorbeeld te noemen: probeer leiderschapsrollen te geven aan leerlingen in de klas die zich niet betrokken voelen. Verder moet je hen enkele belangrijke verantwoordelijkheden geven en zeggen dat je er altijd bent om hen te steunen.
Wanneer een niet-betrokken leerling de cruciale taak krijgt om anderen te leiden, zal hij zich standaard effectief betrekken. Leerlingen laten inzien dat ze waardevol zijn en hen de kans geven zichzelf te beoordelen door taken aan hen te delegeren, kan een lonende strategie zijn.
Het doet studenten beseffen waartoe ze in staat zijn. Dergelijke kansen bieden de leerlingen op zijn minst de gelegenheid om essentiële levensvaardigheden aan te leren. Zelfs de kleinste leiderschapsrol, zoals monitor van de klas of groepsleider bij projecten, kan iemands mentaliteit veranderen.
Leerlingen het ware doel van leren bijbrengen
De meeste studenten worden beïnvloed door de indruk dat het enige doel van leren het halen van examens is. Het werkelijke doel van onderwijs en leren wordt daardoor in de meeste delen van de wereld ondermijnd en op de achtergrond geplaatst. Het idee van onderwijs in zijn geheel is gecentreerd rond examens en cijfers, maar je kunt progressieve maatregelen nemen om deze vooroordelen te veranderen.
Als opvoeder kan je een grote rol spelen door uit te leggen aan je leerlingen wat het werkelijke doel van onderwijs en kennis is. Je moet ze leren dat kennis iets is dat ze hun hele leven bij zal blijven. Je kunt ze bijvoorbeeld vertellen over jezelf en andere succesvolle mensen die je kent.
Zo kan je benadrukken hoe belangrijk onderwijs is voor je roemruchte succesverhaal. Er zijn veel succesverhalen om aan studenten te vertellen, maar omdat je hun dierbaarste rolmodel bent, zal je verhaal een grote invloed op hen hebben. Je kunt hen vertellen hoe de wereld zo ver gekomen is dankzij het onderwijs en hoe het de wereld ten goede blijft veranderen.
Zij moeten weten hoe een specifiek element van het leren hen in het leven ten goede zal komen. Hoe zal het een meerwaarde geven aan hun opleiding en hoe zal het hun loopbaan en persoonlijkheidsontwikkeling beïnvloeden? Anders zullen leerlingen, in een scenario waarin zij ervan overtuigd zijn dat leren alleen maar te maken heeft met het halen van examens, niet deelnemen aan het onderwijs.
Ze zullen zelfvoldaan zijn dat ze een paar dagen voor de examens kunnen blokken en ze halen. Bovendien zullen ze met zo’n mentaliteit het leren in de klas laag inschatten en eerder storend gedrag vertonen dat de klas verstoort.
Wanneer ze echter de werkelijke essentie van leren gaan begrijpen, zullen ze meer gefocust zijn. Ze zullen actief willen leren. Met dat gegeven in het achterhoofd kunnen de meeste uitdagingen die je in het klasmanagement tegenkomt standaard verwaarloosd worden.
Pak disciplinaire kwesties met onmiddellijke ingang aan
Of het nu om een virtuele klas of een fysiek klaslokaal gaat, onderbrekingen en verstoringen moeten onmiddellijk worden aangepakt. Als je dat niet doet, kunnen leerlingen denken dat het prima is om de les te verstoren. Dit kan het evenwicht in de klas verstoren en gevolgen hebben voor leerlingen die echt willen leren. Het is echter aan te bevelen beleefd en goedgekozen te zijn, ook als je ongepast gedrag in de klas aanpakt.
Om een klas op een goede manier te leiden, moet je het belang en de noodzaak van discipline regelmatig benadrukken. Leerlingen moeten weten dat je, ook al ben je een hartelijke leraar, ongedisciplineerd gedrag niet zult tolereren.
Het is niet nodig dat je de leerlingen moet straffen voor het veroorzaken van overlast. Wangedrag kan ook worden aangepakt met liefde en tederheid. Maar wijzen op ongedisciplineerdheid op het moment dat het gebeurt is essentieel.
Je moet discipline tonen in de klas. Bovendien moet je, zelfs in een virtueel klaslokaal, het gedrag dat je van je leerlingen verwacht als voorbeeld stellen. Om een klein voorbeeld te noemen: als studenten zien dat je je afleidingen perfect beheerst terwijl je een online les volgt, zullen zij op dezelfde manier handelen.
Zij zullen weten dat het ongepast is om hun telefoon of tablet te gebruiken tijdens een online les. Aan de andere kant, als ze zien dat je je telefoon vaak gebruikt tijdens de les, doen ze dat misschien ook. Zij zullen dan denken dat het volkomen in orde is om dat te doen.
Als leider moet je een goed en waardig voorbeeld zijn voor de leerlingen. Je moet het goede voorbeeld geven en je deel van de leiderschapsverantwoordelijkheden volledig op je nemen.
Zorg voor de juiste balans in je hybride klaslokalen
Hybride leren of blended learning zijn nieuwe gebieden van leren waar mensen nog steeds aan moeten wennen. Het lijkt soms moeilijk te beheren, maar we moeten dankbaar zijn.
Het is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat jij en je leerlingen veilig blijven tijdens de pandemie. Bovendien zorgt het er ook voor dat de leerlingen het contact met het traditionele klassikale leren niet volledig verliezen. Je moet dus een goede planning maken voor het beheer van je hybride klassen.
Het juiste evenwicht vinden online lessen en fysieke lessen is hier de sleutel. Hier zijn enkele manieren waarop je je hybride klassen effectief kunt beheren.
- Maak duidelijke lesplannen en deel ze van tevoren met de leerlingen
7 effectieve manieren om de kunst van het klasmanagement onder de knie te krijgen
- Maak plannen interactief door links te delen met je leerlingen
- Deel peer-to-peer feedback met studenten op afstand
- Leerlingen duidelijk maken dat online lessen en persoonlijke lessen even belangrijk zijn
- Neem de eisen van de klas mee in je planning
- Gebruik chat tools voor real-time interacties
- Structureer je lessen op afstand op een manier die past bij de leerstijlen van je studenten
Heb je meer klasmanagement strategieën?
Om af te ronden, effectief klassenmanagement vereist aandacht voor detail en een duidelijk doel. Een ander punt is dat hoe hoger de betrokkenheid van de leerlingen is, hoe eenvoudiger het klasmanagement is.
Als je leerlingen betrekt bij verschillende klassikale activiteiten, kan je verstoringen in de klas elimineren. Bovendien kan het beheer van virtuele klassen iets ingewikkelder zijn dan het beheer van een fysiek klaslokaal. Afstandsonderwijs biedt echter grote flexibiliteit en ruimte voor innovatie. Hoe meer je innoveert, hoe beter de manager die je blijkt te zijn.
Ten slotte moet je een duidelijk inzicht hebben in het gedrag en de tekortkomingen van de leerlingen om de belemmerende factoren te identificeren. Nogmaals, je doet al geweldig werk. De bovenstaande strategieën voor klassenmanagement zullen nog meer veren toevoegen aan je illustere hoed.
Bio van de auteur
Jessica Robinson creëert content voor The Speaking Polymath en haar content weerspiegelt haar zeer intellectuele visie. Zij is zelf opvoedster, maar zij leert graag van iedereen om haar heen. Zij beperkt zich nooit tot wat zij weet, zij is altijd nieuwsgierig om meer te begrijpen. Je kunt haar vinden opLinkedIn