Zelfs ervaren leerkrachten vinden het soms moeilijk om de hindernissen te overwinnen die het online-onderwijs opwerpt. Gebrek aan persoonlijke interactie, afnemende motivatie van studenten en technische problemen zijn slechts enkele redenen. Een heel andere uitdaging is het vinden van doeltreffende instructiestrategieën of online onderwijsactiviteiten waarmee leerlingen online kunnen worden betrokken.
Het goede nieuws is dat er ook veel pluspunten zijn voor online lesgeven. Als je de juiste bewezen effectieve benaderingen en hulpmiddelen overneemt in je persoonlijke onderwijsmethoden, kan online onderwijs zelfs effectiever zijn dan persoonlijk onderwijs.
Hier zijn 10 online onderwijsactiviteiten om de leerervaring van je leerlingen te verrijken.
De sjablonen in dit bericht kunnen online worden bewerkt op Creately. Als je elke leerling zijn eigen sjabloon wilt geven om te bewerken, dupliceer je het gewoon en deel je de link van het gedupliceerde document met hen. Je kunt ook leerlingen als medewerkers aan een document toevoegen en samen in realtime aan de bewerking werken.
Brainstormen
Brainstormen is een geweldige manier om leerlingen aan het denken te zetten en verbanden te leggen tussen nieuwe kennis en wat ze al weten. Je kan deze activiteit gewoonlijk uitvoeren om een nieuw onderwerp te introduceren, het begrip van de leerlingen voor een les te evalueren, en hen te helpen hun bestaande kennis uit te breiden door met anderen samen te werken.
- Stel een probleem of vraag of introduceer een nieuw onderwerp om de sessie te beginnen.
- Afhankelijk van het leerresultaat kan je de leerlingen groeperen of de brainstormactiviteit door henzelf laten uitvoeren. Of je kan het als klas uitvoeren, waarbij je antwoorden verzamelt en vastlegt op een gezamenlijk canvas of document terwijl leerlingen hun ideeën of oplossingen presenteren.
- Geef de leerlingen de tijd om hun gedachten en antwoorden te presenteren. Je kan de naam van elke leerling roepen als je door het virtuele klaslokaal gaat.
- Gebruik een methode zoals mindmapping om ideeën op een meer gestructureerde manier te verzamelen.
- Op het einde van de sessie kan je de antwoorden van de leerlingen of hun mind maps analyseren en ze in detail bespreken.
V&A Sessies
Zelfs in het fysieke klaslokaal worden regelmatig vraag- en antwoordsessies gehouden. Zij bieden de leerlingen een platform om duidelijkheid te krijgen over aspecten van de lessen waarover zij onzeker zijn en om oplossingen te vinden voor eventuele andere problemen die zij van de leraar of van medeleerlingen hebben. De ene vraag kan tot een andere leiden, waardoor lerenden tot grote nieuwe inzichten komen.
Online kan het zowel synchroon als asynchroon worden uitgevoerd.
- Gebruik videoconferenties en live chat om dit in real-time te doen
- Gebruik social-mediagroepen, online-discussieborden en chatten voor asynchrone vraag- en antwoordsessies
Storyboarden
Storyboards combineren teksten met beelden om een rijke synthese te geven van de informatie om zowel te amuseren als te informeren. Ze zijn nuttig om leerlingen te helpen verhalen te begrijpen en bij te houden, tijdlijnen te ontwikkelen, informatie te herzien, en te brainstormen. Leerkrachten kunnen het gebruiken om de leesvaardigheid van hun leerlingen te evalueren.
- Maak een storyboard-sjabloon of gebruik de sjabloon hieronder. Deel het met de studenten. Je kan hen vragen een afdruk te maken of het online te bewerken met behulp van afbeeldingen, illustraties en clipart die ze online kunnen vinden. Om het gemakkelijker te maken, kan je de afbeeldingen al aan de zijkant van het sjabloon op het canvas plaatsen, zodat de leerlingen ze naar het juiste vak kunnen slepen.
- Vraag de leerlingen de hoofdgedachten van het verhaal te tekenen terwijl je het voorleest of terwijl ze het zelf lezen. Elke tekening moet een bijschrift bevatten waarin de illustratie wordt toegelicht.
- Laat de leerlingen hun storyboards delen met medeleerlingen en bespreek ze. Je kunt deelnemen aan het gesprek en hen helpen te analyseren welke ideeën belangrijker zijn.
Virtuele excursies
Virtuele excursies zijn een geweldige manier om leerlingen mee te nemen naar verbazingwekkende plaatsen, zodat ze kunnen leren over geschiedenis, wetenschap ontdekken, musea of dierentuinen bezoeken, kunst van wereldklasse zien, enz. vanuit het comfort van hun eigen huis. Met de huidige reisbeperkingen is het een geweldige manier om studenten bloot te stellen aan interessante nieuwe plekken en hen tegelijkertijd te vermaken en op te voeden.
Hier is een lijst van virtuele excursies die je met je leerlingen kunt maken vanuit je online klaslokaal.
Concept maps
Concept maps zijn een geweldige manier om een nieuw concept in detail te begrijpen. Leerlingen kunnen concept maps gebruiken om verbanden te ontdekken tussen wat ze al weten en het nieuwe inzicht dat ze hebben verworven.
In je online klaslokaal kan concept mapping gebruikt worden voor brainstorming, het organiseren van informatie, en het evalueren van de kennis van de leerlingen. Als klassikale activiteit kan je de leerlingen vragen om tijdens of op het einde van de les een concept map te tekenen (met een blanco sjabloon dat je hen ter beschikking stelt of dat de leerlingen zelf tekenen) waarin de besproken informatie wordt samengevat.
Samenwerkende werkbladen
Met Google Docs kan je werkbladen maken (met meerkeuzevragen, vul in, verklaar een term, waar of niet waar, vergelijk en contrast, enz.) die de leerlingen in real time kunnen invullen. Terwijl de leerlingen hun antwoorden typen, kan je je feedback achterlaten met in-line commentaar of als suggesties. Op dezelfde manier kan je ook quizzen maken met Google Formulieren.
Bouwactiviteiten
Bouwactiviteiten zijn altijd leuk om te doen en zijn een geweldige manier om de vaardigheden van leerlingen te helpen ontwikkelen. En je hebt er geen dure spullen voor nodig.
Geef de lijst met voorwerpen of ingrediënten die nodig zijn voor de activiteit de dag ervoor, zodat de leerlingen de tijd hebben om ze te vinden. Tijdens de les kan je de leerlingen begeleiden met live demonstraties, of met gedeelde video tutorials of infographics die uitleggen welke stappen de leerlingen moeten nemen. Dit kan worden gedaan met video-opnamen, die je een live preview geven van wat elke leerling doet, zodat je hen kunt leiden als dat nodig is.
Online debatten en presentaties
Debatten zijn een geweldige manier om de betrokkenheid van de leerlingen in de klas te vergroten en hun kritisch denkvermogen te stimuleren. Zij dragen ook bij tot de ontwikkeling van de interpersoonlijke vaardigheden en de vaardigheden van de studenten op het gebied van teamwerk.
Online team-debatten kunnen synchroon plaatsvinden via videoconferencing of ze kunnen worden gevoerd via een discussiebord waar kan worden gereageerd in positieve en negatieve discussiethema’s.
Ook kan je leerlingen betrekken bij het maken van hun eigen presentaties en deze online presenteren, individueel of in groepjes. Deze kunnen helpen hun begrip van een onderwerp te verdiepen, aangezien zij bij het maken van de presentatie betrokken zijn bij veel zelfstudie.
Tijdlijnen
Tijdlijnen zijn een geweldig visueel instrument om een korte tijdsperiode te bestuderen (d.w.z. een historische gebeurtenis, het leven van een individu, een proces, enz. Ze helpen de leerling actief te betrekken bij het leren van de opeenvolging van gebeurtenissen, helpen hen verbanden te leggen tussen gebeurtenissen en patronen te herkennen.
- Geef de leerlingen een blanco sjabloon voor een tijdlijn.
- null
- Aan de ene kant kun je de gebeurtenissen (niet noodzakelijk in volgorde) in vakjes schrijven, zodat de leerlingen ze in volgorde naar het sjabloon kunnen slepen.
- Als je wilt dat de leerlingen zelf onderzoek doen en de tijdlijn invullen, geef dan links naar bronnen die ze kunnen lezen en waar ze informatie kunnen verzamelen.
- Of je kunt leerlingen vragen belangrijke gebeurtenissen in te typen terwijl je online voorleest aan de klas.
- Je kan ook afbeeldingen toevoegen om de tijdlijn meer impact te geven.
Biografie Grafische Organisatoren
Grafische organisers voor biografieën zijn een geweldige manier om leerlingen te helpen leren over belangrijke personages uit de boeken die ze lezen, films die ze bekijken, of historische figuren. Ze helpen de informatie rond een personage te ordenen en ze beter te onthouden.
Ook hier kan je de leerlingen vóór de les een blanco sjabloon geven, zodat ze het kunnen invullen terwijl je presenteert. Leerlingen kunnen het ook invullen nadat de presentatie is afgelopen.
Handige online lesactiviteiten en sjablonen die je vandaag nog kunt gebruiken
Er zijn vele andere soorten grafische organisatoren die je op verschillende manieren kunt gebruiken om de leerlingen tijdens de les te onderwijzen en te betrekken. Je vindt ze in onze ultieme lijst van grafische organisatoren voor leraren en studenten.
Meer hulpmiddelen en sjablonen
Hier is een lijst met meer lesactiviteiten en sjablonen die je kunt gebruiken tijdens je online lessen.
- Woordwebben voor het leren van nieuwe woorden of onderwerpen
- 5 W’s schema’s voor het noteren van belangrijke informatie tijdens de les
- Lotus diagram om te brainstormen over nieuwe onderwerpen
- Sterrendiagram om kenmerken van een onderwerp te ordenen
- Story maps om verschillende elementen van een verhaal of boek te identificeren
- Overtuigingskaart om het proces van overtuigend schrijven te vergemakkelijken
- Hiërarchiediagrammen om de hiërarchische structuur van elementen in een concept te begrijpen
- Genogrammen om familiebanden te begrijpen
Wat zijn je favoriete online onderwijsactiviteiten?
In een online-omgeving is het belangrijker om boeiender cursusmateriaal te creëren om ervoor te zorgen dat de leerstof bij de studenten blijft hangen. De methoden en sjablonen die in dit bericht worden besproken, zijn enkele van de vele manieren die opvoeders kunnen gebruiken om het online leerproces te vereenvoudigen en de geest van de leerlingen te stimuleren en hen geïnteresseerd te houden.
Vertel ons over je ervaring met online lesgeven. Welke online onderwijsactiviteiten gebruik je in je klas om je leerlingen te betrekken?