Dus je wilt Entity Relationship diagrammen leren? Deze ER-diagram tutorial behandelt hun gebruik, geschiedenis, symbolen, notaties en hoe je onze ER-diagrammen software kunt gebruiken om ze te tekenen. We hebben ook een aantal sjablonen toegevoegd om snel te kunnen beginnen.
Wat is een ER-diagram?
Een Entity Relationship Diagram (ERD) is een visuele weergave van verschillende entiteiten binnen een systeem en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Bijvoorbeeld, de elementen schrijver, roman en een consument kunnen worden beschreven met behulp van ER-diagrammen op de volgende manier:
Ze staan ook bekend als ERD’s of ER-modellen. Klik op de onderstaande links als u iets specifieks wilt weten over ER-diagrammen.
- Geschiedenis van ER-diagrammen
- ER-diagramgebruik
- ER-diagrammen Symbolen en Notaties
- Hoe teken je ER-diagrammen
- ER-diagram sjablonen
- Voordelen van ER-diagrammen
Geschiedenis van ER-diagrammen
Hoewel datamodellering rond 1970 een noodzaak is geworden, was er geen standaard manier om databases of bedrijfsprocessen te modelleren. Hoewel er veel oplossingen zijn voorgesteld en besproken, zijn er geen enkele op grote schaal overgenomen.
Peter Chen wordt gecrediteerd met de introductie van het alom geaccepteerde ER-model in zijn artikel “The Entity Relationship Model-Toward a Unified View of Data“. De focus lag op entiteiten en relaties en hij introduceerde een schematische weergave voor het ontwerpen van databases.
Zijn model is geïnspireerd op de datastructuurschema’s die Charles Bachman heeft geïntroduceerd. Een van de vroege vormen van ER-diagrammen, Bachman-diagrammen, zijn naar hem vernoemd.
Voor een gedetailleerde geschiedenis van ER-diagrammen en de evaluatie van de datamodellering, zie dit artikel.
ER-diagrammen Gebruik
Wat zijn de toepassingen van ER-diagrammen? Waar worden ze gebruikt? Hoewel ze kunnen worden gebruikt om bijna elk systeem te modelleren, worden ze vooral gebruikt op de volgende gebieden.
ER-modellen in databaseontwerp
Ze worden veel gebruikt om relationele databases te ontwerpen. De entiteiten in het ER-schema worden tabellen, attributen en worden omgezet in het databaseschema. Omdat ze kunnen worden gebruikt om databasetabellen en hun relaties te visualiseren, wordt het ook vaak gebruikt voor het oplossen van databaseproblemen.
ER-diagrammen in software engineering
Entiteitsrelatieschema’s worden gebruikt in de software engineering tijdens de planningsfasen van het softwareproject. Ze helpen om verschillende systeemelementen en hun relaties met elkaar te identificeren. Het wordt vaak gebruikt als basis voor data flow diagrammen of DFD’s zoals ze algemeen bekend zijn.
Bijvoorbeeld, een inventarisatiesoftware die in een winkel wordt gebruikt, zal een database hebben die elementen zoals aankopen, artikel, artikeltype, artikelbron en artikelprijs bewaakt. Deze informatie door middel van een ER-diagram weergeven zou zoiets zijn:
In het diagram zijn de informatie binnen de ovale vormen attributen van een bepaalde entiteit.
ER-diagram Symbolen en Notaties
Er zijn drie basiselementen in een ER-diagram: entiteit, attribuut, relatie. Er zijn meer elementen die gebaseerd zijn op de belangrijkste elementen. Ze zijn een zwakke entiteit, een meervoudig gewaardeerd attribuut, een afgeleid attribuut, een zwakke relatie en een recursieve relatie. Kardinaliteit en ordinaliteit zijn twee andere notaties die in ER-diagrammen worden gebruikt om relaties verder te definiëren.
Entiteit
Een entiteit kan een persoon, plaats, gebeurtenis of object zijn dat relevant is voor een bepaald systeem. Een schoolsysteem kan bijvoorbeeld bestaan uit studenten, docenten, grote cursussen, vakken, vergoedingen en andere zaken. Entiteiten worden in ER-diagrammen weergegeven door een rechthoek en benoemd met behulp van enkelvoudige zelfstandige naamwoorden.
Zwakke entiteit
Een zwakke entiteit is een entiteit die afhankelijk is van het bestaan van een andere entiteit. In meer technische termen kan het worden gedefinieerd als een entiteit die niet aan de hand van haar eigen kenmerken kan worden geïdentificeerd. Het maakt gebruik van een buitenlandse sleutel in combinatie met zijn toegeschreven aan de primaire sleutel te vormen. Een entiteit zoals een bestelitem is hier een goed voorbeeld van. Het bestelitem heeft geen betekenis zonder een bestelling, dus het hangt af van het bestaan van de bestelling.
Attribuut
Een attribuut is een eigenschap, eigenschap of kenmerk van een entiteit, relatie of een ander attribuut. Het attribuut Inventory Item Name is bijvoorbeeld een attribuut van de entiteit Inventory Item. Een entiteit kan zoveel attributen hebben als nodig is. Ondertussen kunnen attributen ook hun eigen specifieke kenmerken hebben. Bijvoorbeeld, het attribuut “klantadres” kan het attribuutnummer, de straat, de stad en de staat hebben. Deze worden samengestelde attributen genoemd. Merk op dat sommige ER-diagrammen op het hoogste niveau geen attributen tonen omwille van de eenvoud. In degenen die dat wel doen, worden de attributen echter weergegeven door ovale vormen.
Multivalent attribuut
Als een attribuut meer dan één waarde kan hebben, wordt het een multi-gewaardeerd attribuut genoemd. Het is belangrijk om op te merken dat dit anders is dan een attribuut met eigen kenmerken. Zo kan een leerkrachtentiteit bijvoorbeeld meerdere vakwaarden hebben.
Afgeleid attribuut
Een attribuut gebaseerd op een ander attribuut. Dit komt zelden voor in ER-diagrammen. Voor een cirkel kan bijvoorbeeld het gebied worden afgeleid uit de straal.
Relatie
Een relatie beschrijft hoe entiteiten op elkaar inwerken. De entiteit “Timmerman” kan bijvoorbeeld gerelateerd zijn aan de entiteit “tabel” door de relatie “bouwt” of “maakt”. Relaties worden weergegeven door middel van diamantvormen en worden gelabeld met behulp van werkwoorden.
Recursieve relatie
Als dezelfde entiteit meer dan eens deelneemt aan een relatie wordt dit een recursieve relatie genoemd. In het onderstaande voorbeeld kan een werknemer een supervisor zijn en onder toezicht staan, zodat er sprake is van een recursieve relatie.
Kardinaliteit en ordelijkheid
Deze twee definiëren de relaties tussen entiteiten verder door de relatie in de context van getallen te plaatsen. In een e-mailsysteem kan een account bijvoorbeeld meerdere contacten hebben. De relatie volgt in dit geval een “één op veel” model. Er zijn een aantal notaties die gebruikt worden om kardinaliteit in ER-diagrammen te presenteren. Chen, UML, Crow’s foot, Bachman zijn enkele van de populaire notaties. Creately ondersteunt Chen, UML en Crow’s foot notaties. Het volgende voorbeeld gebruikt UML om kardinaliteit te tonen.
Hoe teken je ER-diagrammen
Onderstaande punten laten zien hoe je een ER-diagram kunt maken.
- Identificeer alle entiteiten in het systeem. Een entiteit mag slechts één keer in een bepaald schema voorkomen. Maak rechthoeken voor alle entiteiten en geef ze een goede naam.
- Identificeer relaties tussen entiteiten. Verbind ze met behulp van een lijn en voeg een diamant toe in het midden die de relatie beschrijft.
- Attributen toevoegen voor entiteiten. Geef zinvolle attribuutnamen zodat ze gemakkelijk te begrijpen zijn.
Klinkt eenvoudig toch? In een complex systeem kan het een nachtmerrie zijn om relaties te identificeren. Dit is iets wat je alleen met oefening kunt perfectioneren.
ER-diagram Beste Praktijken
- Geef een precieze en passende naam voor elke entiteit, elk attribuut en elke relatie in het diagram. Termen die eenvoudig en vertrouwd zijn, verslaan altijd vage, technisch klinkende woorden. Vergeet niet om bij het benoemen van entiteiten enkelvoudige zelfstandige naamwoorden te gebruiken. Er kunnen echter bijvoeglijke naamwoorden worden gebruikt om onderscheid te maken tussen entiteiten die tot dezelfde klasse behoren (bijvoorbeeld deeltijdwerknemers en voltijdwerknemers). Ondertussen moeten attribuutnamen zinvol, uniek, systeemonafhankelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn.
- Verwijder vage, overbodige of onnodige relaties tussen entiteiten.
- Verbind nooit een relatie met een andere relatie.
- Maak effectief gebruik van kleuren. U kunt kleuren gebruiken om soortgelijke entiteiten te classificeren of om belangrijke gebieden in uw diagrammen te markeren.
ER-diagrammen tekenen met behulp van Creately
U kunt de relatieschema’s van entiteiten handmatig tekenen, vooral wanneer u eenvoudige systemen informeel aan uw collega’s laat zien. Echter, voor complexere systemen en voor een extern publiek heeft u diagrammensoftware nodig zoals die van Creately om visueel aantrekkelijke en precieze ER-diagrammen software te maken. De ER diagram software die Creately als online dienst aanbiedt is vrij eenvoudig te gebruiken en is een stuk betaalbaarder dan de aanschaf van gelicentieerde software. Het is ook perfect geschikt voor ontwikkelingsteams vanwege de sterke ondersteuning voor samenwerking.
ER-diagram sjablonen
Hieronder staan een aantal ER-diagrammatsjablonen, zodat u snel aan de slag kunt. Door te klikken op de afbeelding en in de nieuwe pagina die wordt geopend, klikt u op de knop “Gebruiken als sjabloon”. Kijk voor meer sjablonen in onze ER-diagram-sjablonen sectie.
Een basis ER-diagramsjabloon voor een snelle start
Voordelen van ER-diagrammen
ER-diagrammen vormen een zeer nuttig kader voor het creëren en manipuleren van databases. Ten eerste zijn ER-diagrammen gemakkelijk te begrijpen en vereisen geen uitgebreide training om er efficiënt en accuraat mee te kunnen werken. Dit betekent dat ontwerpers ER-schema’s kunnen gebruiken om eenvoudig te communiceren met ontwikkelaars, klanten en eindgebruikers, ongeacht hun IT-vaardigheid. Ten tweede zijn ER-diagrammen gemakkelijk te vertalen naar relationele tabellen die gebruikt kunnen worden om snel databases op te bouwen. Daarnaast kunnen ER-diagrammen direct worden gebruikt door databaseontwikkelaars als de blauwdruk voor het implementeren van data in specifieke softwareapplicaties. Ten slotte kunnen ER-diagrammen worden toegepast in andere contexten, zoals het beschrijven van de verschillende relaties en operaties binnen een organisatie.
Feedback over ER-diagram Tutorial
Ik heb mijn best gedaan om alles wat je moet weten over de ER-diagrammen te verslaan. Als je denkt dat ik een deel heb gemist, vermeld dat dan in de commentaren. Het is ook een goede plek om vragen te stellen. Als er vaak een vraag wordt gesteld, voeg ik die toe aan de sectie met veelgestelde vragen.
Referenties
1.Entiteits-relatiemodel zoals gepubliceerd op Wikipedia.
2.Entity Relationship Diagram van Mike Chapple zoals gepubliceerd op de About.com website